SİVAS GEMEREK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

19 MAYIS 2020 ANISINA ÖDÜLLÜ YARIŞMA METNİ (SİVAS KONGRESİ)

19 MAYIS 2020 ANISINA ÖDÜLLÜ YARIŞMA METNİ (SİVAS KONGRESİ)

 

19 Mayıs 2020 Anısına Gemerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ödüllü bilgi yarışması sınav formudur. Metni okuyup; aşağıdaki soruların tamamına doğru cevap veren 3 kişiye Nutuk hediye edilecektir.

*Kazananlar tüm sorulara başarılı cevap verenler arasından kura yoluyla belirlenecektir.

*Yarışma sonunda hediye ulaştırmamız için ad-soyad ve iletişim bilgilerin girilmesi gerekmektedir.

*Sorular en altta yer almaktadır. 

 

GEMEREK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

19 Mayıs 2020 Anısına Ödüllü Yarışma Metni

Sivas Kongresi, Mustafa Kemal'in Amasya Genelgesi'ni açıkladıktan sonra bir çağrı üzerine I. Dünya Savaşı'ndan sonra işgale uğrayan Türk topraklarını kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için çareler aramak amacıyla seçilmiş ulus temsilcilerinin "güvenilir kent" olarak görülen Sivas'ta bir araya gelmesiyle, 4 Eylül 1919 - 11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleşen ulusal nitelikte bir kongredir.

Kongre Mustafa Kemal'in tayin ettiği ve her türlü engeli yenerek Sivas'a ulaştığı günün akabinde toplandı. Milli tarihin kurtuluş kongresi diye anacağı Sivas Kongresi Türk tarihinde başlı başına bir dönüm noktası olmuştur.  

4 Eylül Perşembe günü Sivas, tam anlamı ile bir bayram havası içinde idi. Sivas halkı saatler öncesinden kongrenin yapılacağı Lise binasının önünde toplanmış, binaya giden yolları doldurmuştu. Günün Perşembe olması ayrıca uğur sayılıyor namazdan çıkan, çarşıdaki dükkânını kapayan, daireden ayrılan, işini gücünü bırakan herkes sel halinde bu mahşere katılıyordu.

Kongre delegeleri de birer birer gelerek binaya giriyorlardı. Kongrenin açılması için tayin edilen saat on dörttü. Açılış saatine beş dakika kala Mustafa Kemal Paşa da kongre mahalline gelmişti. Öğleden önce gelen delegeler arasında bulunan Hüsrev Sami Bey, Mustafa Kemal Paşa'ya yaklaşarak; "Rauf Bey ve başka bazı kişiler, Bekir Sami Bey'in evinde özel bir toplantı yapmışlar ve sizi başkan yapmamaya karar vermişler." demişti. Mustafa Kemal Paşa arkadaşlarının özellikle de Rauf Bey'in böyle bir davranışta bulunacağına ihtimal vermemiş ve Hüsrev Bey'e, böyle yersiz sözleri bir daha kendisine ulaştırmamasını söylemişti. Daha sonra kongre salonuna girmeden önce Rauf Beyle karşılan Paşa; "Kimi başkan yapalım?" demiş ve Rauf Bey coşkulu bir şekilde "Sen başkan olmamalısın." demişti. Mustafa Kemal "Hüsrev Sami Bey'in verdiği haberin doğruluğuna inandım ve üzüldüm." diye bahsedecektir.

20-25 (sonradan katılanlarla bu sayının 34 olduğu söylenmektedir) delegenin hazır beklediği salona giren Mustafa Kemal doğruca başkanlık kürsüsüne çıktı ve kongreyi açtı. Uzun bir konuşma yapan Mustafa Kemal; 30 Ekim 1918 imzalanan Mondros Mütarekesi ile adaletli bir barışa kavuşulacağının sanıldığını fakat anlaşma hükümlerinin vatan ve millet aleyhinde uygulandığını ve kurtuluşun çaresinin ancak kendi ruhundan ve kendi birliğinden doğacağını anlattı. Açılış konuşmasının ardından gündemde olan dört madde görüşülmeye başlandı. Kongre sırasında en yoğun tartışmalar, ABD mandası fikrinin ele alındığı günlerde yaşanmıştır. Refet (Bele) Bey ve Rauf (Orbay) Bey gibi isimlerin de bulunduğu bir grup, ülkenin siyasal, ekonomik ve kültürel açıdan zayıflığını öne sürerek ABD mandasının kabul edilmesi gerektiğini savunsalar da reddedilmiştir. Sivas kongresinde alınan kararları halka ve dünya kamuoyuna yaymak için İrade-i Milliye gazetesi çıkarılmıştır. Mustafa Kemal Paşa'nın Sivas'ta bulunduğu günlerde İstanbul'dan vapurla Samsun'a; oradan da Sivas'a gelerek Mustafa Kemal ile görüşen Kara lakablı Fatma Seher Erden Milli Mücadele'de Türk kadınlarımızın cesaretini ortaya koymuştur.

Sonuç olarak, Sivas Kongresi, Erzurum Kongresi kararlarını genişleterek, bu kararlara bütün memleketi kapsayan bir nitelik kazandırmıştır. Sonraki süreçte gerek Misak-ı Milli'de, gerek TBMM'nin açılışında, gerekse Milli Mücadelenin bütün antlaşmalarında, Lozan'da, Mudanya'da Sivas Kongresi kararlarının izleri görülmüştür. Kongrenin yapıldığı bina günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak kullanılmaya devam etmektedir.

 

Bahçeli Mahallesi Dr. Bahattin Taner Caddesi No.40 58840 Gemerek/SİVAS - 0346 614 24 54 / 0346 614 16 19

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.