
İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Yükselen DURSUN´un kurum bazında önem verdiği bu Projenin her zaman takipçisi ve uygulayıcısı olacağını belirterek şunları dile getirdi.
" Okumanın ve bilginin önemini Gemerek´te eğitime vizyon kazandıran kurum olarak öncelikle bizlerin benimsemesi gerekmektedir. Bu sebeple gelecek hedeflerimiz arasında Gemerek´ten ülke yönetiminde söz sahibi olacak gençler yetiştirmek ve bunu da bilginin ışığında gerçekleştirmektir. Umarım muvaffak oluruz."
PROJENİN ADI: “AYDINLIK BİR GEMEREK İÇİN OKUYORUM ”
PROJENİN AMAÇLARI:
Genel Amaç(lar):
Projenin temel amacı, Gemerek İlçe Milli Eğitimde görev yapan hizmet personellerinden İlçe Milli Eğitim Müdürüne kadar herkese kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve kendini ifade etmelerinin, iletişim ve sosyal becerilerinin gelişmesini desteklemektir. Bu yolla eğitime yön veren İlçe Milli Eğitimin analitik düşünen, düşündüğünü doğru ve açık bir şekilde ifade eden, algılama gücü yüksek, yorum ve sentez yapabilen, sorgulayan, tartışan, doğruların tek noktadan değil çeşitli bakış açılarıyla ortaya çıkacağını kavramış, güzellik duygusu ve estetik anlayışı gelişmiş, kültürlü, milli ve manevi değerlere sahip yüksek karakterli bireyler olmasını amaçlanmaktadır.
Özel Amaçlar:
Bu proje ile Sivas ili Gemerek İlçesindeki Milli eğitimi planlayan ve düzenleyen idarecilerin ve öğretmenlerin kitap okumayı alışkanlık haline getirdikleri takdirde, kendilerini daha iyi ifade edebilmelerini; etkili konuşma ve yazma becerilerini geliştirmelerini sağlaya bileceğini göstermektir..
PROJE UYGULAMA SÜRESİ: 12 ay
PROJE SAHİBİ: Gemerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
PROJEYİ HAZIRLAYAN BÖLÜMLER:
Eğitim-Öğretim Bölümü
PROJE SORUMLULARI:
İlçe Milli Eğitim Müdürü : Yükselen DURSUN
Eğitim-Öğretim Bölümü Şube Müdürü : Volkan AKÇA
Destek Hizmetleri Bölümü Şube Müdürü : Nevzat BULUT
Şef :Gökhan ULAŞ
PROJE UYGULAYICILARI: Gemerek İlçe Milli Eğitimde Çalışan Bütün Personel
HEDEF KİTLE: İlçe Milli Eğitimde çalışan personeller
GİRİŞ / PROJENİN GEREKÇESİ VE ORTAYA ÇIKIŞ KAYNAĞI:
Okumak insanın kişisel gelişimini sağlayan önemli etkenlerden biridir; insanın düşünce yapısını, hayal dünyasını geliştirir, sözcük dağarcığını arttırır, insana bilgi ve birikim kazandırır. Spor yapmak vücut için nasıl egzersiz imkânı sağlıyorsa;kitap okumak da beynin kapasitesini artırmada egzersiz işlevi görmektedir.
Yapılan araştırmalar, bir Japon’un yılda 25 kitap okuduğunu, bir İsveçli’nin yılda 10 kitap okuduğunu, bir Fransız’ın yılda 7 kitap okuduğunu göstermektedir. Türkiye’de ise 6 Türk, yılda 1 kitap okumaktadır.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın 1993 yılında yaptırdığı bir ankete göre insanımızın okumama sebepleri, oran olarak şu şekildedir:
-Kitap okuma alışkanlığının olmaması: % 50,2
-Yeterince zaman bulunamaması: % 16,6
-Boş zamanlarında yoğun olması: % 10,6
-Televizyon, video ve sinemanın tercih edilmesi: % 10,5
-Kitap fiyatlarının yüksek olması: % 4,6
-Dersleri sebebiyle okuyamama: % 3,4
-Diğer sebepler: % 1,9
-Cevap yok: % 2,27
Ülkemizde kitap okuma alışkanlığını kazanmamış, kitap okuma bilincine erişememiş ve kitap sevgisi taşımayan bireylerin sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Dilimizin gelişmesi ve korunması için çalışan ebeveynlerden başlayarak, toplumun tüm kesimlerinde ömür boyu okuma alışkanlığının kazandırılması büyük önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalar, kitap okuyan insanların, çalışma hayatlarındaki başarılarında anlamlı bir artış olduğunu gözlenmiştir.
Haftada en azından bir kitap okuyan bir birey, ayda 4-5 kitap okuyacaktır. Böylece bu eğitim personelinin yılda 40 kitap okuması mümkün olacaktır.
PROJENİN HEDEFLERİ
-İlçe Milli Eğitim çalışanlarının dünyaya, olaylara, insanlara farklı açıdan bakma alışkanlığı kazandırarak, kavrama güçlerini geliştirmek,
-Personellerimize etkili düşünebilme, yazabilme ve problem çözme becerileri kazandırmak,
-“Maddi yetersizliği”, kitap okumamak için mazeret olmaktan çıkarmak,
-Kitaplara daha kolay ulaşılması için olanak sağlamak,
-Kitap okuma sürecine çalışan personellerin de katılımını sağlamak.
YÖNTEM:
Proje için öncelikle, bir Kitap Okuma Komisyonu oluşturulacak Müdürlüğümüzdeki her birime seviyesine uygun kitap temin edilecektir.
Kitap temini için sivil toplum örgütleri ve özel sektörden sponsor desteği sağlanacaktır.
‘AYDINLIK BİR GEMEREK İÇİN OKUYORUM’ Projesi takip çizelge formları oluşturulacaktır.
“AYDINLIK BİR GEMEREK İÇİN OKUYORUM” projesi İlçe web sitesi üzerinden tanıtılacak ve sitede projeye ait tüm bilgiler, proje takip çizelgeleri vb. yer alacaktır.
YAYGIN ETKİ:
Proje aşamaları ve uygulamalarının yer alacağı bir İlçe Müdürlüğümüz web sitesi aktif kullanılacaktır. Projenin uygulayıcısı olan Personel her gün hangi kitapları okuduğunu ve kaç sayfa okuduğunu çizelgesine azacaktır.
Yerel basın kuruluşları (yerel gazete, televizyon vb.) ile işbirliği sağlanarak, proje çalışmalarının duyulması ve yapılan çalışmaların diğer okullar için de örnek teşkil etmesi sağlanacaktır.
BEKLENEN SONUÇLAR:
Proje sayesinde, Gemerek ilçesindeki tüm çalışanların kitap okuma alışkanlığı kazanmaları sağlanacaktır. Proje, ülkemizdeki diğer ilçeler ve iller için de örnek oluşturacak nitelikte olup, kısıtlı bütçenin ya da maddi imkânsızlıkların kitap okumaya engel olmadığını göstermesi açısından da önemlidir.